Certyfikaty


GLOBAL G.A.P.
Jest to niezależny, dobrowolny system zapewnienia bezpieczeństwa żywności dla pierwotnej produkcji rolnej. Skrót G.A.P. (Good Agriculture Practice) oznacza Dobrą Praktykę Rolniczą. System powstał w celu wypracowania jednolitych standardów postępowania, aby produkować zdrową i bezpieczną żywność. Zakres GLOBAL G.A.P. jest ograniczony do gospodarstwa. W momencie opuszczenia gospodarstwa, produkt musi być nadzorowany przez inny program zapewnienia jakości i certyfikacji (HACCP lub BRC).



HACCP
HACCP jest systemowym postępowaniem mającym na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności, z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji. Jest to również system mający na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń. System HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej i potrzeb klientów. Jest więc systemem prewencyjnym, pozwalającym panować nad ryzykiem wypuszczenia na rynek produktów niebezpiecznych i złych jakościowo.



BRC
BRC - Global Standard for Food Safety to standard Brytyjskiego Konsorcjum Detalistów (British Retail Consortium). Skierowany jest do producentów żywności, szczególnie zainteresowanych współpracą z sieciami handlowymi traktującymi certyfikat BRC jako własną weryfikację dostawców. BRC wymaga wdrożenia m.in. systemu HACCP.

Poza systemem zarządzania jakością i systemem HACCP, BRC precyzuje wymagania dotyczące:

  • Środowiska zakładu zarówno zewnętrznego (lokalizacja i otoczenie) jak i wewnętrznego
  • Pomieszczeń
  • Postępowania z odpadami
  • Kontroli szkodników
  • Transportu
  • Wyrobu, uwzględniając jego projektowanie i rozwój
  • Kontroli alergenów, metali, opakowania
  • Prowadzenia analiz krytycznych dla bezpieczeństwa wyrobu
  • Zwalniania wyrobu oraz identyfikację wyrobów niezgodnych

BRC określa również warunki przeprowadzania procesów produkcyjnych oraz wymagania stojące przed personelem. W praktyce posiadanie certyfikatu BRC oznacza zapewnienie, iż produkty pochodzące z naszej firmy są absolutnie zdrowe i bezpieczne dla konsumentów.

 

 

 

FIRMA GODNA ZAUFANIA

Certyfikat Firma Godna Zaufania przyznawany jest przedsiębiorstwom cechującym się nienaganną opinią wśród Klientów i Kontrahentów.

                                                                                                     



Kontakt

Zadzwoń do nas
+48 22 786 94 95

E-mail Skontaktuj się z nami drogą elektroniczna
info@bona-agra.pl

Strona główna             O Firmie            Oferta            Certyfikaty            Kontakt      
LOGO Bona-Agra
Bona-Agra Sp. z o.o. - ul. Szkolna 11, Nadma 05-270 Marki. Świat warzyw, grzybów i owoców najwyższej jakości: produktów ciętych,świeżych, przygotowanych zgodnie z życzeniem Klienta. Warzywa i owoce: cięte, myte, pakowane, sałatki warzywne...
Realizacja: Dpl Agency - Tworzenie Stron Internetowych