GLOBAL G.A.P.
Jest to niezależny, dobrowolny system zapewnienia bezpieczeństwa żywności dla pierwotnej produkcji rolnej. Skrót G.A.P. (Good Agriculture Practice) oznacza Dobrą Praktykę Rolniczą. System powstał w celu wypracowania jednolitych standardów postępowania, aby produkować zdrową i bezpieczną żywność. Zakres GLOBAL G.A.P. jest ograniczony do gospodarstwa. W momencie opuszczenia gospodarstwa, produkt musi być nadzorowany przez inny program zapewnienia jakości i certyfikacji (HACCP lub BRC).
HACCP
HACCP jest systemowym postępowaniem mającym na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności, z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji. Jest to również system mający na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń. System HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej i potrzeb klientów. Jest więc systemem prewencyjnym, pozwalającym panować nad ryzykiem wypuszczenia na rynek produktów niebezpiecznych i złych jakościowo.
BRC
BRC - Global Standard for Food Safety to standard Brytyjskiego Konsorcjum Detalistów (British Retail Consortium). Skierowany jest do producentów żywności, szczególnie zainteresowanych współpracą z sieciami handlowymi traktującymi certyfikat BRC jako własną weryfikację dostawców. BRC wymaga wdrożenia m.in. systemu HACCP.
Poza systemem zarządzania jakością i systemem HACCP, BRC precyzuje wymagania dotyczące:
BRC określa również warunki przeprowadzania procesów produkcyjnych oraz wymagania stojące przed personelem. W praktyce posiadanie certyfikatu BRC oznacza zapewnienie, iż produkty pochodzące z naszej firmy są absolutnie zdrowe i bezpieczne dla konsumentów.
FIRMA GODNA ZAUFANIA
Certyfikat Firma Godna Zaufania przyznawany jest przedsiębiorstwom cechującym się nienaganną opinią wśród Klientów i Kontrahentów.